Op 21 januari was er een feestelijke startdienst  rondom het Focustraject met een gezellig naprogramma, waarin ook de net nieuw verbouwde jongerenkelder feestelijk geopend werd. Een happening, die live  boven in de grote zaal door zo’n 200 mensen gevolgd werd. Zo’n 50 kinderen, tieners en jongeren renden de trap af om enthousiast alle ballonnen kapot te trappen als opening van de kelder. Trots lieten zij het vervolgens  ook weer aan enkele enthousiaste ouderen zien, die beneden ook even een kijkje kwamen nemen.

Een van de aandachtspunten die uit de Focusscan van Nieuw-Vennep kwam, was het belang van het intensiveren van ontmoeting en  geloofsgesprek  tussen de verschillende generaties. En wat is Focus dan een mooie kans, om op al die plekken van kinderkerk, tot catechese en een nieuwe ouderenkring met diezelfde Bijbelteksten bezig te zijn. En met elkaar in beweging te komen. Ook letterlijk om na die eerste Focusdienst ook de mogelijkheid aan te grijpen om elkaar als verschillende generaties beter te leren kennen.

Iedereen kreeg de opdracht mee iemand in de zaal op te zoeken van tenminste tien jaar ouder of jongeren om met elkaar in gesprek te raken over de kernvraag van ons geloof: ‘Wie is Jezus voor jou?’ Hoe rijk is het dan als je een jongen van 10 met iemand van 70 in gesprek ziet over de kern van het geloof! Kinderen en jongeren worden gezien. Ouderen ook. En de liefde van Jezus  – of de vragen die er leven – met elkaar gedeeld.  Alle reacties werden  op vrolijk gekleurde A4tjes geschreven en de grote zaal aan een waslijn  opgehangen. Ook door de vervolggesprekjes over antwoorden van anderen ontstonden zo weer nieuwe gesprekken. Zo eenvoudig en zo rijk. We sloten af met een gezellige lunch.

Inmiddels zijn we alweer bijna aan het einde van blok 1 gekomen en leven we tot naar  de stille week en Pasen. In alle kringen wordt er gewerkt met het Focusmateriaal, waarbij het ook belangrijk blijkt om het op maat te maken. De ene kring is de andere niet. Bij de ouderenkring zijn we zo eens begonnen als introductie van de kringavond met een schilderij begonnen  als voorbeeld over vroeger en nu. Het was een mooie plaat van een rustig tafereeltje aan een Amsterdamse gracht. Hoeveel anders is dat nu.. hoeveel bedrijven en mensen vragen onze aandacht Of we nou jong of ouder zijn, elke dag maken we keuzes. Wat zie ik wel, wat zie ik niet? Waar ga bewust of onbewust aan voorbij?  Hoe keek Jezus naar mensen? Aan Zacheus ging hij niet voorbij.. zo dachten we samen na over hoe Jezus ons wil inschakelen om met Zijn ogen van liefde naar die ander te kijken,  waar we onbewust anders misschien wel aan voorbij zouden gaan. Heel mooi om te merken hoe verrijkend dat is, dat onderlinge geloofsgesprek tussen de generaties! Uit onderzoeken is eerder al gebleken hoe essentieel dat is. Focus helpt daar echt bij en we zijn dankbaar voor die zegen!  We zien biddend uit naar wat er nog meer komen gaat. De praktijk leert : Het smaakt naar meer… (en dat lag niet alleen aan de gezellige lunch samen!).

 

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief