Campingpastoraat

Als campingpastor (m/v) leef je één of twee weken op de camping en deel je het dagelijks leven met campinggasten. De meest basale functie van dit pastoraat is: present zijn. Het gaat dus niet in de eerste plaats om het organiseren van activiteiten, maar om aanwezigheid, ‘er zijn’. Je bent beschikbaar voor campinggasten, in het bijzonder voor de volwassenen op de camping. Je bent voor hen gemakkelijk toegankelijk, bent bereid te luisteren naar hun verhalen en problemen, en denkt mee in hun geloofs- en levensvragen.

Je werkt samen met het Dabarteam, een groep jongeren die allerlei activiteiten organiseert voor kinderen, tieners en volwassenen om in woord en daad het evangelie te delen. Deze activiteiten kunnen je helpen om actief contact te zoeken met campinggasten en relaties op te bouwen. Op sommige campings word je gevraagd om voor te gaan in een laagdrempelige samenkomst.

Waarom campingpastoraat?

Dabarteams richten hun activiteiten op campinggasten van alle leeftijden. Toch vinden de meeste jongeren het wat lastiger om echt in contact te komen met volwassen campinggasten. Zij missen soms voldoende aansluiting en de benodigde levenservaring om met de levensvragen van de campinggasten om te kunnen gaan.

Daarom is op diverse campings ook een campingpastor aanwezig als aanvulling op het Dabarteam. Het team en de campingpastor hebben beiden hun eigen taken, maar waar mogelijk wordt er wel samengewerkt.

Het campingpastoraat omvat drie aspecten van presentie: het is pastoraal, diaconaal en missionair. Je luistert en denkt mee in levens van mensen, je biedt een helpende hand en je getuigt waar mogelijk van je geloof.

Toerusting- en Ontmoetingsdag voor Campingpastors

We vinden het van belang dat je goed voorbereid aan je taak op de camping begint. Daarom organiseren we een ontmoetingsdag voor campingpastors. Je wisselt ervaringen en ideeën uit, en je wordt toegerust voor het werk in de zomer. Bezinning via bijbelstudie en gebed is een belangrijk onderdeel hierbij.

Ook ontvang je van ons diverse materialen die je kunnen helpen in het campingpastoraat, zowel in de voorbereidingen als in de periode op de camping.

Naast de landelijke toerustingsdag organiseert de plaatselijke Dabarcommissie voorafgaand aan de zomer vaak ook  een avond of dag op de camping, waar je kennismaakt met het Dabarteam en meer informatie ontvangt over de camping.

Aanmelden campingpastoraat

Is je interesse gewekt om campingpastor te worden? Dan komen we graag verder in contact! Je kunt je aanmelden via het inschrijfformulier op deze site.  Als je voor de eerste keer pastor wordt, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek.

Tijdens dit kennismakingsgesprek is er ook alle ruimte om jouw vragen rondom campingpastoraat te stellen en kijken we welke camping het beste bij jou (en je gezin) past.

Campingpastor Erik Tramper aan het woord

‘Wie wil er nog echt luisteren vandaag?’

‘Luisteren. Naast de mens gaan staan. Een hand op de schouder leggen. Laten zien dat jij ook je tranen hebt. Delen in de worsteling’, zegt Erik Tramper (52) als hij in steekwoorden benoemt wat het campingpastoraat inhoudt.

‘Elke camping is bijzonder, maar die van Stavenisse is nog meer bijzonder dan de andere’, vertelt hij. ‘Naar schatting 95% van de campinggasten daar heeft geen band met de kerk. Toch zijn ze erg op Dabar gesteld. Alle campinggasten vormen één grote familie en Dabar hoort daarbij. “Als Dabar er niet zou zijn, zouden we naar een andere camping gaan”, zeggen ze. Elke morgen wordt een bijbelverhaal verteld, er zijn contacten met kinderen, tieners en volwassenen. Dat is een Godswonder.’

Erik en zijn vrouw Ellen waren in 2017 voor de tweede keer campingpastors in Stavenisse. ‘De eerste keer was het wennen. Je merkt soms hoe je als ‘kerkmens’ vervreemd bent van andere mensen. Je leeft in je eigen wereldje. Hoe overbrug je de kloof? Ik merkte dat de hooggespannen verwachtingen een druk op me legden. Gaandeweg heb ik geleerd ermee om te gaan, eigenlijk door gewoon als mens onder de mensen te zijn. Luisteren. Wie wil er nog echt luisteren vandaag? Luisteren is moeilijker dan praten.’

Hoe relaxed en zomers-vrolijk de camping ook oogt, achter de deuren van de stacaravans gaat veel verdriet schuil. ‘Gebrokenheid, verhalen over ernstige ziekten, teleurstellingen in het leven, beschadigingen. Je moet heel wat aankunnen, als campingpastor. Ik ben wel wat keren teruggelopen naar onze caravan met tranen in de ogen van de pijn over de rauwe werkelijkheid. Op zulke momenten lijd ik mee en verlang ik naar de wederkomst van Jezus.’

Waardevol
Toch zijn het ervaringen die Erik niet graag had gemist. ‘Ik zou elke predikant die ervaringen toewensen. De gesprekken plaatsen je met twee benen midden in de werkelijkheid. Ze hebben mijn leven verrijkt. Ik heb wonderlijke ontmoetingen gehad, waarin mensen het weldadig vonden dat ze hun verhaal kwijt konden. Bij het terras van de camping ontmoette ik een vrouw in een rolstoel. Ze wilde wel een gesprek met me, op voorwaarde dat we niet over het geloof zouden praten. ‘Ik ben er voor u’, had ik gezegd. Aan het eind van de ontmoeting vertelde we waarom ze me die voorwaarde had gesteld. Zo hadden we het er alsnog over. Ik kon woorden van troost en verwachting meegeven, haar nabij zijn in haar worsteling. Dat was waardevol.’

Naast de ontmoetingen met de volwassenen had Erik dagelijks contact met de jonge vrijwilligers van het Dabarteam. ‘We begonnen elke dag met gezamenlijke bijbelstudie. Ik bemoeide me niet met de leiding, maar was beschikbaar voor gesprek, als vertrouwenspersoon. Dat werd gewaardeerd.’

Dynamiek
Erik zit in het laatste jaar van de opleiding Godsdienst Pastoraal Werk aan de Christelijke Hogeschool Ede. Een late roeping – na 30 jaar te hebben gewerkt in de industrie, kwam hij bij een collectief ontslag op straat te staan en besloot hij het roer om te gooien. Eén dag in de week werkt hij als pastor bij een Gereformeerde Kerk op het eiland Tholen. ‘Veel van wat ik op de camping heb geleerd, breng ik daar in praktijk. In overleg met de kerkenraad bied ik ook pastoraat aan mensen die geen enkele band met de kerk hebben. Dat brengt een aparte dynamiek op gang in de gemeente. Gemeenteleden krijgen meer oog voor anderen in het dorp, ze ontwikkelen een ‘antenne’ voor signalen, ook van buiten de eigen kring.’

Veel gestelde vragen over campingpastoraat

Mag ik zelf kiezen op welke camping ik campingpastor wil worden?
Bij je aanmelding mag je een voorkeur voor een bepaalde camping opgeven. In het kennismakingsgesprek bespreken we met elkaar of er nog plaats is op deze camping en of deze camping bij jou (en evt. je gezin) past. Wie al eerder campingpastor geweest is op een bepaalde camping, krijgt voorrang om opnieuw op dezelfde camping geplaatst te worden. We vinden het namelijk belangrijk dat je als ervaren campingpastor verder kunt bouwen aan de contacten die je in eerdere jaren met de campinggasten hebt gelegd.

Wat is de minimumleeftijd om campingpastor te worden?
De minimumleeftijd voor campingpastoraat is 25 jaar. We vinden het van belang dat je ouder bent dan een gemiddeld lid van een Dabarteam en met name meer levenservaring hebt om in contact te komen met volwassen campinggasten.

Kan ik ook zonder partner of gezin campingpastor worden?
Jazeker! We hebben jaarlijks diverse campingpastors die zich alleen beschikbaar stellen voor het campingpastoraat. Ook zijn er campingpastors die wel een gezin hebben, maar alleen op de camping verblijven omdat bijvoorbeeld hun partner gewoon aan het werk is.

Is het noodzakelijk om een theologische of pastorale opleiding gevolgd te hebben, om campingpastor te kunnen worden?
Nee, dat is niet nodig. Mensen met uiteenlopende achtergronden en opleidingen kunnen campingpastor worden. Er zijn campingpastors die in het dagelijks leven actief zijn in het onderwijs, bedrijfsleven, hulpverlening, etc. In het kennismakingsgesprek wordt vooral gekeken naar persoonlijke gaven en talenten, sociale vaardigheden en het verlangen om te getuigen van het evangelie en dienstbaar te zijn naar campinggasten.

Moet ik als campingpastor 24 uur per dag beschikbaar zijn voor de campinggasten?
Nee, als campingpastor heb je ook vrije tijd. Een gezellige ochtend met je gezin of een middag buiten de camping doorbrengen is zeker mogelijk. We verwachten dat je gemiddeld twee dagdelen (ochtend / middag / avond) actief bent op de camping. Vaak zijn er een aantal activiteiten waarbij je aanwezigheid wel op prijs gesteld wordt. Dit stem je af met het Dabarteam. Ook kan je hulp in geroepen worden bij een noodsituatie.

Welke faciliteiten zijn er beschikbaar voor een campingpastor? En welke kosten zijn hieraan verbonden?
De plaatselijke commissie stelt in overleg met de campingeigenaar een onderkomen beschikbaar voor de campingpastor (en zijn gezin). Vaak is dit een (sta)caravan. De overige faciliteiten zijn verschillend per camping. De plaatselijke commissie stelt een budget beschikbaar voor de onkosten die de campingpastor maakt ten behoeve van zijn taak (bv. koffie/thee). De kosten van het dagelijkse eten en drinken zijn op veel campings voor eigen rekening.

Overzicht van campings met pastoraat

Diffelen – De Vechtvallei

Diffelen – De Vechtvallei

Diffelen
Camping de Vechtvallei is een kleine camping in het Vechtdal, vlakbij Hardenberg. Maar vergis je...

Ermelo – De Kriemelberg BushCamp

Ermelo – De Kriemelberg BushCamp

Ermelo
In een mooie, rustige en bosrijke omgeving in Ermelo wordt familiecamping "Kriemelberg BushCamp" gerund door...

Leimuiden – De Drecht

Leimuiden – De Drecht

Leimuiden
Camping 'de Drecht' ligt in Leimuiden langs het prachtig slingerende riviertje de Drecht, waar -...

Nunspeet – Polsmaten

Nunspeet – Polsmaten

Nunspeet
Ben jij op zoek naar een camping waar je handen en voeten kan geven aan het...

Ottoland – De Put

Ottoland – De Put

Ottoland
‘De Put’ in Ottoland is een camping middenin de Alblasserwaard waar als sinds 1967 Dabar...

Putten – De Rusthoeve

Putten – De Rusthoeve

Putten
De Rusthoeve is een mooie, gezellige groene camping in een bosrijke omgeving. Er zijn zowel...

Stavenisse – Camping Stavenisse

Stavenisse – Camping Stavenisse

Stavenisse, camping Stavenisse
Camping Stavenisse is een grote camping op het meest westelijke puntje van het eiland Tholen...

Wognum – De Molenwurf

Wognum – De Molenwurf

Wognum
De gezellige familiecamping De Molenwurf ligt in het hart van West Friesland (Noord Holland).

Schrijf je in voor de Dabar nieuwsbrief