Zoek

StekUp wint Jongerenprijs Kerk&Wereld 2020

StekUp wint Jongerenprijs Kerk&Wereld 2020

StekUp, de sociale coöperatie die is ontstaan vanuit de missionaire pioniersplek CrossCulture Nieuwegein, heeft de jaarlijkse Jongerenprijs van Kerk&Wereld gewonnen. Eén keer raden waar het geldbedrag (€10.000) naar toe gaat...

16 oktober 2020

Kerk en Wereld, een fonds van de Protestantse Kerk, daagt jongeren (12-35 jaar) en jongerenorganisaties elk jaar uit om hun dromen om te zetten in plannen en mee te doen aan de Jongerenprijs.

'De uitverkiezing was een enorme verrassing', zegt Theo Vreugdenhil, missionair pionier; samen met Maarten Atsma is hij de drijvende kracht achter het initiatief, waar inmiddels tientallen vrijwilligers bij betrokken zijn.

Dit is de gedachte achter StekUp: Migranten die net in Nederland komen wonen, zitten dikwijls vol ervaring, dromen en plannen met betrekking tot een eigen bedrijf. Maar dat is in Nederland best ingewikkeld, helemaal als je met een taalachterstand zit en nog geen sociaal netwerk hebt. Daarom zijn Theo en Maarten vanuit de interculturele pioniersplek Cross Culture Nieuwegein de sociale coöperatie StekUP begonnen. 'Met elkaar slaan we de handen ineen om te gaan ondernemen en een inkomen te gaan verwerven vanuit een ieders eigen talent; we verbinden ons aan elkaar en versterken elkaar. Door onder de paraplu van een sociale coöperatie te ondernemen, behouden leden hun uitkering, zijn er deskundigen beschikbaar als coach, en worden zaken als administratie, inkoop en huisvesting collectief georganiseerd. Inmiddels heeft de coöperatie al 6 leden aan het werk geholpen, in verschillende sectoren: horeca, administratief werk, huishoudelijk werk, etc.

In februari dit jaar had StekUp zich gemeld om in aanmerking te komen voor de prijs. Er waren 27 andere gegadigden. Er volgde een presentatie, de delegatie kwam op locatie kijken. De zeskoppige jury was unaniem. Het prijzengeld investeren Theo en Maarten in de coöperatie - dat mag geen verrassing heten.

Lees hier meer.