Zoek

'Wilt u mijn vriendin worden?'

'Wilt u mijn vriendin worden?'

Zelfs een weekje op een camping in eigen land zat er voor het gros van de bewoners van het Oude Noorden (Rotterdam) niet in. Daarom organiseerde Dabar dit jaar bij wijze van proef, samen met het diaconale centrum Goud van Noord, een programma gericht op (vaak) kwetsbare kinderen. Ruim een week lang gezelligheid en liefdevolle aandacht.

1 september 2020

Een warme vrijdag in augustus. In de Zwaanshals, een van de karakteristieke straten in deze wijk, is de huiskamer van Goud van Noord gevestigd, te midden van een keur aan eethuizen, modezaken, hippe winkeltjes en kapsalons. In de loop van de ochtend druppelen wat mensen binnen. Ze maken geen geheim van hun behoefte aan een bakkie en een praatje. Lindsay, al twintig jaar gastvrouw, loopt bedrijvig heen en weer om de bezoekers van koffie of thee te voorzien.

Sommigen hebben afwijkende wensen. Iemand verzucht hartstochtelijk: ‘Ik wil een tobbe ijskoude drank!’ Lindsay houdt scherp in de gaten dat iedereen de anderhalve meter afstand respecteert; pijlen op de grond helpen daarbij.

Intussen arriveren de kinderen, sommigen in hun eentje, anderen worden door hun moeder gebracht. Een meisje draagt met zichtbare trots het T-shirt dat ze hier gisteren versierd heeft. Ze gaan meteen naar boven waar een deel van het Dabarteam hen opwacht. Op een lange tafel ligt een grote hoeveelheid knutselmateriaal uitgestald. Uit de speakers klinkt een zacht muziekje.

Laagdrempelig
Annely (19) is in het dagelijks leven lasser.  Ze heeft eerder deze zomer Dabarwerk gedaan op een camping in Ermelo. Toen ze werd benaderd voor Goud van Noord kon ze geen nee zeggen. En ze heeft er geen spijt van. Ze komt zelf uit Rotterdam, en voelt zich helemaal thuis bij het ‘nuchtere volk’ dat ze hier aantreft. Samen met Ron (aankomend leraar) leidt ze het team, dat uit zes personen bestaat.

Allemaal ervaren Dabaristen. Dat moet ook wel, want een strak protocol waarop je kunt terugvallen zou in deze pilot niet werken. ‘Op een camping heb je vaste onderdelen, zoals ’s ochtends een Bijbelverhaal. Dat doen we hier niet. We willen het zo laagdrempelig mogelijk houden, en door onze normen en waarden laten zien waar we voor staan. Voorop staat dat de kinderen, welke religie ze ook hebben, zich hier veilig voelen.’

Flexibiliteit is van groot belang. ‘Je moet heel erg improviseren. Als een activiteit niet werkt, besluiten we met één vingerknip dat we iets anders gaan doen.’ Dat is leuk en verrassend, maar ook vermoeiend. ‘Je weet niet wat er komt.’

Popcorn
Een belangrijk verschil met het traditionele Dabarconcept is dat je op een camping de tenten en caravans afloopt en kinderen gericht kunt uitnodigen om mee te doen. Dat is hier natuurlijk anders. Het is dan ook elke dag weer een kwestie van afwachten. ‘De eerste dag kwamen er maar een stuk of drie kinderen. Maar dat groeide gelukkig snel. Gisteren hadden we er wel 15.’

Voor veel kinderen uit dit stadsdeel is op vakantie gaan een onbereikbare luxe. Alles wat aangeboden wordt, is voor de kinderen dan ook iets speciaals. Annely: ‘Zomaar een film kijken met een bak popcorn – dat vinden ze geweldig. Je geeft ze een knuffel, en die glimlach die je dan terugkrijgt, is goud waard. De glimlach van een kind – daar doe je het voor. Een meisje vroeg: “Wilt u mijn vriendin worden?”

Taallessen
Een belangrijk pluspunt ten opzichte van de camping is de mogelijkheid van langduriger contact, ook na deze Dabarweek. Niet met het team, maar wel met de buurtpastor, Bram Robbertsen, oftewel ‘meneer Bram’. Hij is met jeugdwerker Annette den Ouden verantwoordelijk voor Goud van Noord en heeft samen met Dabar het programma voor deze week samengesteld. Bram: ‘Als de ouders – meestal moeders – hun kinderen komen brengen of halen, en ze zitten te wachten, is dat meteen een mooie gelegenheid om een praatje te maken. Dan blijkt bijvoorbeeld dat iemand de Nederlandse taal graag wat beter wil leren – en dan nodig ik haar uit voor de taallessen.’

De week is omgevlogen, maar er staan nog een paar potentiële hoogtepunten op het programma. Zoals een vossenjacht. Want of je nu op een camping in de Achterhoek Dabar doet of in een Rotterdamse volkswijk – deze klassieker mag natuurlijk niet ontbreken.

Anneke Verhoeven