Zoek

Dabar op volle sterkte in 'corona-zomer'

Dabar op volle sterkte in 'corona-zomer'

Gaat Dabar wel door deze zomer? Voor veel dabaristen, campingpastors en plaatselijke commissies was dat afgelopen maanden de grote vraag. Inmiddels is het antwoord bekend: Ja – en hoe! Vrijwel op alle campings waar we Dabar willen doen, kunnen we met een team terecht. Soms zelfs voor meer weken dan gebruikelijk.

18 juni 2020

Van de 21 campings waar de IZB actief is met de bekende animatieteams, zullen er deze zomervakantie 16 ruimte bieden aan Dabar. Daarnaast zal er ook Dabarwerk worden gedaan in de stad Rotterdam. De bemensing van de teams is, ruim voordat het vakantieseizoen losbarst, nu al nagenoeg rond: een kleine 300 jongeren en ruim 20 pastors staan in de startblokken.

‘Bijzonder dat het juist in deze tijd zó voorspoedig liep met de aanmeldingen’, aldus Agnes van Haaften, hoofd IZB Dabar. ‘De motivatie bij zowel de jongeren als de campingpastors is heel hoog. Ze zien er echt naar uit.’ Natuurlijk is het best spannend, zeker voor de jongeren die voor het eerst meedoen, maar ook voor de meer ervaren dabaristen. ‘Hoe kun je anderhalve meter afstand houden? Het is zoeken naar de juiste manier van werken. Bepaalde onderdelen zullen moeten  vervallen. Het is goed om jezelf af te vragen: ben ik bereid om ook 1 op 1 actief te zijn, of ben ik zo gewend om in een groep te functioneren dat ik dat moeilijk vind?’

Een doekje
Natuurlijk gelden ook op de campings coronaprotocollen, en ook vanuit de IZB zelf krijgen de jongeren instructies. ‘We hebben duidelijke afspraken, zoals: “Voel je je niet lekker? Ga dan naar de corona-teststraat, dan heb je ook voor jezelf zekerheid of je wel of geen corona hebt. In het eerste geval blijf je uiteraard thuis.” Maar er moet ook een bepaalde ontspanning zijn. Die anderhalve meter afstand is met kinderen gewoon niet altijd te handhaven.

Hygiëne is belangrijk; na de knutselactiviteiten gaat er een doekje over de tafels en de stoelen. Normaal is zaterdag de wisseldag, maar deze zomer wordt die voor veel Dabarteams naar de vrijdag gehaald, zodat de plaatselijke commissies meer tijd hebben om alles grondig schoon te maken. De hele situatie vraagt trouwens sowieso meer van de plaatselijke commissies.’ Die komen met praktische ideeën. ‘In één plaats bedacht men dat het wel slim zou zijn om de kinderen allemaal een eigen etuitje met kleurtjes en stiften te geven. Dan hoeven ze dus niet aan elkaars spullen te zitten. Wat ze vervolgens misschien toch wel zullen doen, maar goed…’

Volleybalwedstrijd
De regels worden, zoals bekend, geleidelijk aan versoepeld. Agnes: ‘Sinds 1 juni zijn er weer teamsporten voor jongeren toegestaan. Maar een volleybalwedstrijd voor volwassenen bijvoorbeeld, zit er waarschijnlijk niet in. Omdat de jongelui ook onderling anderhalve meter afstand moeten houden, zijn de teams op diverse campings kleiner dan anders. Niet overal kunnen grote groepen worden gehuisvest.’

Er zijn ook voordelen. Een campingpastor die vorig jaar een camping meeting op zondag in de kantine wilde houden, mocht dat toen niet. Nu kreeg hij van de eigenaar het verzoek of hij… de bijeenkomst in de kantine wilde houden, want die ruimte is nu toch beschikbaar.

Uitstraling
Bij het Dabarwerk zal het deze zomer meer dan ooit gaan om wat Agnes ‘gevulde presentie’ noemt. ‘Aanwezig zijn, zichtbaar zijn, uit je tent en je caravan stappen. Dat is wat we de jongeren ook meegeven: Wees je bewust van je uitstraling. Je gedrag is minstens zo belangrijk als het opzetten van allerlei activiteiten.’