Zoek

'Er moet wederkerigheid zijn in je relaties'

'Er moet wederkerigheid zijn in je relaties'

Anneriet Boonen verhuisde met haar gezin naar het weinig kerkelijke Tilburg. Een bewuste keuze, om missionaire redenen.

6 mei 2020

'Ik merk dat onze kinderen regelmatig worden ‘blootgesteld’ aan ervaringen of omgevingen die ik niet altijd opbouwend of gezond vind. Soms zelfs bedreigend', vertelt Anneriet. 'Dat is soms heftig, maar uiteindelijk kunnen we niet zelf onze kinderen beschermen - ook niet op de Bible Belt trouwens – en is dat wat we dagelijks aan God vragen. Het is daarnaast telkens een kans om samen met je kinderen te oefenen om steeds weer terug naar God te gaan als de omstandigheden het je ongemakkelijk maken.'

Wat heb je de afgelopen jaren geleerd over missionair wonen?
'Mijn grote eyeopener van de afgelopen jaren is dat er wederkerigheid moet zijn in je relaties. Als je om missionaire redenen ergens gaat wonen, ben je vaak geneigd om te geven en voor anderen klaar te staan. Goed bedoeld, maar het heeft veel nadelen: je wordt er moe van, niet iedereen (bijna niemand) wil altijd maar geholpen worden, en ik voelde me ook vaak eenzaam. Pas toen ik leerde hulp te vragen en aangeboden hulp te accepteren, ontstond er meer kwetsbaarheid. Ook bij de ander, die mij daardoor meer in hun leven durfde toe te laten.'

Tips van Anneriet om goed te integreren

  1. Begin goed: je verhuizing is een goede aanleiding om bij alle buren aan te bellen om je voor te stellen, of om een housewarming te organiseren. Gebruik je momentum!
  2. Zet je talenten of je interesses in. Ik zit sinds kort op sport en doe mee aan de buurtmoestuin.
  3. Neem een ja/nee sticker en lees het wijkkrantje.
  4. Neem een app op je telefoon voor lokaal nieuws.

Gids voor missionair verhuizen
Als IZB willen we iedereen die nadenkt over missionair verhuizen zo goed mogelijk ondersteunen. Daarom hebben we een ‘Gids voor missionair verhuizen’ geschreven. Je leest in deze brochure over de processen van oriënteren en besluitvorming – alleen of met je partner en gezin – we geven praktische tips voor de periode van afhechten en afscheid nemen, en delen ideeën over integreren in je nieuwe context. Gastvrijheid, wederkerigheid, verwachtingsmanagement en nederigheid, cultuurschok en grenzen; het komt allemaal aan bod.

Download de Gids voor missionair verhuizen