Zoek

Online jeugdwerk in Vollenhove

Online jeugdwerk in Vollenhove

Nu de tieners niet naar club ‘What’s up’ kunnen, gaan ze online verder. Via de chat worden opdrachten gemaakt en spellen gespeeld. En net als altijd blijven ze ook nu hangen om na te praten. 'Ik heb liever face-to-face club, maar nu is het fijn dat het op deze manier kan, om even afleiding te hebben.'

20 april 2020

Jonathan Wolters is 16 jaar en zit in 5 havo. ‘Ik zit nu hele dagen binnen, terwijl ik met dit mooie weer graag buiten ben met vrienden. Het is vreselijk saai en het gaat echt vervelen. Ik hoef geen examens te maken, dus ik slaag gewoon en dan ga ik hbo doen. Het klinkt raar, maar ik heb liever examens. Ik spreek af en toe af met vrienden en ik game ook met een paar vrienden. We spreken elkaar wel, maar het is heel raar om elkaar niet te zien.’

Ook op de club ‘What’s up’ van de hervormde gemeente Vollenhove kunnen ze niet bij elkaar komen, maar daar heeft de clubleiding wat op bedacht: club op afstand. Jeugdleider Henk Rook: ‘Meer dan 20 tieners zaten thuis achter hun laptop en met hun telefoon in de hand te wachten tot we zouden starten. Voor ons als leiding was dit erg spannend. Zo’n grote groep en dan geen direct contact, zouden we orde kunnen houden? En minstens zo belangrijk: zou het aanslaan bij de tieners?’

De clubleiding maakte een powerpoint en mailde die naar alle tieners. ‘Via een diavoorstelling met veel foto’s hebben we het thema uitgelegd. In het scheppingsverhaal hebben we geprobeerd een antwoord te vinden op de vraag of God ook de virussen heeft geschapen’, zegt Henk. De tieners lezen de informatie in de powerpoint en hebben tegelijkertijd een groepsgesprek via de chat. Op de chat maken ze opdrachten of doen ze een spel. Henk: ‘Iedereen was heel rustig de informatie in de powerpoint aan het lezen. Tijdens de spellen waren we weer echt samen en was het een gezellige drukte op de chat.’

‘Na afloop bleven we ook napraten, net als altijd’ vertelt Jonathan. ‘De clubleiding gaat dan uit de chat, en wij blijven nog even hangen. Ik heb liever face-to-face club, maar nu is het fijn dat het op deze manier kan, om even afleiding te hebben. De mensen die ik sprak, waren er ook allemaal positief over. Toen de leiding vroeg of we in de vakantie door zouden gaan, vond iedereen dat een goed idee.’ Ook Henk kijkt terug op een geslaagde avond. ‘Het was een mooie avond die niet onder deed voor een gewone clubavond. En het sloeg duidelijk aan bij de tieners. Na anderhalf uur waren ze het nog niet zat, en ze hebben allemaal al zin in de volgende keer.’

‘Club is echt super gezellig’ zegt Jonathan. ‘Er zitten goede vrienden van mij op club, en ik vind het fijn om met het geloof bezig te zijn. Ik denk dat het belangrijk is dat club wat luchtiger is dan catechisatie. Het hoeft niet altijd serieus, dat is denk ik waarom club zo goed draait hier. Op club komen serieuze onderwerpen ook langs, maar is het wat luchtiger. Wat ik mooi vindt: naar club gaan ook mensen die minder met geloof hebben. Dat zorgt voor interessante gesprekken. Het versterkt mijn geloof, en als ik twijfel is het fijn om verhalen te horen die de twijfel verminderen.’