Zoek

Online gemeente-zijn in coronatijd

Online gemeente-zijn in coronatijd

Online gebedskring in Amersfoort

15 april 2020

De Nieuwe Kerk in Amersfoort komt online bij elkaar met de gebedskring. ‘Als ik mijn broeders en zusters zie, ervaar ik nu extra dat we bij elkaar horen’ zegt Kees van Bemmel. Hij is lid van de kerkenraad en het Focusteam en coördineert de online gebedskring. ‘We lezen eerst een gedeelte uit de Bijbel. De tekst zet ik dan op het beeldscherm, zodat iedereen kan meelezen, en daarna bidden we met elkaar. We inventariseren geen gebedspunten vooraf, maar ik geef wel een aantal duidelijke instructies. We vinden het belangrijk om God te danken, en niet alleen maar dingen te vragen. God weet al lang wat wij nodig hebben. We sluiten het gebed af met het Onze Vader.’ ‘Deze week zaten we met een stuk of twintig mensen in de online gebedsgroep. Het is echt hartstikke leuk, je ziet allemaal gemeenteleden tevoorschijn komen op je scherm. Er zit ontzettend veel toegevoegde waarde in de camera vind ik. Dat je kunt zien als iemand lacht, of zorgelijk kijkt. Via beeld komt dat toch een beetje tot je, nu je elkaar niet kunt ontmoeten.’ Lees verder

Meditaties vanuit de huiskamer in Montpellier

De IZB en GZB zijn sinds 2019 verbonden met een groep van 4 Franse gemeenten in het zuiden van Frankrijk. We onderzoeken hoe de lessen van IZB Focus Franse gemeenten en hun gemeenteleden kunnen helpen om missionair te zijn in het dagelijks leven. De gemeente in Montpellier is een Youtube-kanaal gestart waarop dagelijks een korte videomeditatie wordt geplaatst. Deze meditaties worden om de beurt verzorgd door verschillende gemeenteleden. Ze nemen ze gewoon op met hun laptop of telefoon in de huiskamer. Op die manier delen ze hoe zij geraakt zijn door de situatie en uit welke bijbelgedeelten zij bemoedigd of aangesproken worden. Van die lessen delen ze iets met hun medegemeenteleden. 'Juist deze tijd vraagt om een missionair perspectief: dat we niet alleen gericht zijn op onszelf en onze zorgen, maar naar buiten kijken. En dat betekent ook dat we wereldwijd solidair zijn' zegt ds. Jean-Raymond Stauffacher, predikant in Montpellier. Lees verder

Tips voor een online bijeenkomst

Wil je ook online samenkomen met je (gebeds)kring? Wij hebben een handig overzicht gemaakt van programma's die je daarvoor kunt gebruiken en geven ook tips voor een goede bijeenkomst. Bekijk de tips