Zoek

Wandelen en een goed gesprek, met 1,5 meter afstand

Wandelen en een goed gesprek, met 1,5 meter afstand

Met elkaar wandelen en vragen uit een Focusbijbelstudie bespreken. In Almkerk trekken gemeenteleden er wekelijks met elkaar op uit, ook in tijden van corona. ‘Wandelen is gezond, en het is mooi als je dat kunt combineren met het gesprek over wezenlijke dingen.’

1 april 2020

Vorige week nog maakte Ankie Wolters een wandeling. ‘Dat was precies een dag voordat de maatregelen verder aangescherpt werden. We wilden graag gaan wandelen, maar dan wel anderhalve meter afstand houden. Nu alles in de kerk stil ligt, is het fijn dat de wandeling door kon gaan, al ging het wel wat anders. Normaal bespreken we de vragen al wandelend, maar dan is het wat lastiger om elkaar te verstaan als je anderhalve meter afstand houdt. We hebben toen een rustige plek opgezocht, zijn in een kring gaan staan en hebben daar de vraag met elkaar besproken.’

Het idee om te gaan wandelen ontstond een jaar geleden in de hervormde gemeente van Almkerk, vertelt Martin van Drunen. ‘Op Hemelvaartsdag organiseerden we met het Focusteam een wandeling voor de hele gemeente. We vertrokken ’s morgens al vroeg, om 6.30 uur. Na de wandeling was er een ontbijt in de kerk en daarna was de kerkdienst. We merkten dat mensen het waardeerden en vaker met elkaar wilden wandelen. We hebben een oproep in de nieuwsbrief van de kerk geplaatst en een appgroep aangemaakt voor de wandelaars. Ds. Dick Wolters, de trajectbegeleider van Focus, stuurt elke week een Bijbelgedeelte met een gespreksvraag, gebaseerd op het gesprek uit Focus.’ Annemarie van Herk plaatst deze teksten vervolgens in de wandelapp. ‘De beheerders zijn de enige die iets in de wandelapp plaatsen, om het overzichtelijk te houden. Soms delen we ook een mooi lied via YouTube dat bij het gesprek past.’

Ankie is een van de wandelaars van het eerste uur. ‘Ik heb me opgegeven en Martin heeft mij aan andere wandelaars gekoppeld. We zijn gaan wandelen, hebben kennis gemaakt met elkaar en de gespreksvraag besproken. We wandelen meestal ’s middags van 13.00-14.00 uur. In de loop van de ochtend hebben we dan even contact en kijken we wie er die dag mee gaat. Er zijn niet heel veel wandelmogelijkheden hier in Almkerk, dus we hebben ongeveer vier verschillende routes die we lopen. Op een gegeven moment komen we tijdens de wandeling op een rustig plekje waar we ook makkelijk naast elkaar kunnen lopen. Dan pak ik mijn telefoon erbij en bespreken we de vraag. Dat doen we lopend, soms met z’n allen, maar ook wel in tweetallen.’

Tekst gaat verder onder de foto.

Ankie Wolters (met telefoon in haar hand) leest de gespreksvraag voor

Annemarie merkt dat de wandelgroep in een behoefte voorziet. ‘Dat vind ik mooi om te zien. Er zijn in onze gemeente best veel mensen die deelnemen aan een kring, maar voor sommige mensen is dat lastig te plannen. Wandelen kun je doen wanneer het jou goed uitkomt. Van de wandelaars hoor ik terug dat ze het als verdiepend ervaren, en op een sportieve, ongedwongen manier ontstaan er mooie contacten.’

Dat is ook de ervaring van Ankie. ‘De gesprekken zijn heel ongedwongen en natuurlijk. Als je naast elkaar loopt, praat je makkelijker met elkaar dan wanneer je bij iemand thuis zit. Iedereen durft de dingen te delen die ze willen delen. Daarnaast is wandelen ook gezond en het is mooi om dat te combineren met het gesprek over wezenlijke dingen. Je kunt ook meer met elkaar meeleven merk ik, zeker nu met de coronacrisis. De man van een vrouw die ook meewandelt zit in een verpleeghuis en zij kan hem nu niet meer bezoeken. Ze deelt dat in de groep en dan leven we met elkaar mee. Het mooie is dat we anders waarschijnlijk geen contact met elkaar zouden hebben, maar nu wel met elkaar mee kunnen leven. Dat waardeer ik echt.’

Het is nog even afwachten of de wandelingen de komende tijd doorgaan in de huidige vorm. ‘Ik kan me voorstellen dat we niet meer met z’n allen gaan wandelen, maar in tweetallen’ zegt Ankie. ‘En we houden natuurlijk anderhalve meter afstand.’ Annemarie: ‘We vonden het wel lastig: ga je stimuleren dat mensen met elkaar de straat opgaan? We blijven de teksten wel elke week sturen. Als het niet meer verantwoord is om te gaan wandelen, kun je ook nog op een andere manier de gespreksvraag met elkaar bespreken.’

Ook interesse in een wandeling en een goed gesprek? De IZB heeft speciale Focuswandelingen ontwikkeld: een Focusbijbelstudie in een format dat je makkelijk kunt gebruiken op je smartphone.