Zoek

Corona-kapel in Martinikerk

Corona-kapel in Martinikerk

In de Martinikerk in Groningen is een ‘Corona-kapel’ ingericht, vlakbij de ingang. Mensen kunnen er elke werkdag tussen 15 en 17 uur terecht voor gebed. Ook kunnen ze er een kaars branden of gewoon even stil zijn. Het schilderij van de vier mannen die een zieke man bij Jezus brengen staat centraal. Er is altijd een pastor aanwezig die – conform de richtlijnen van het RIVM - afstand houdt.

25 maart 2020

Tegen de Martinikerk aan leunt het zogenaamde boter & broodhuisje. Vroeger deelde de diaconie door de luiken van dat huisje boter en brood uit aan minder bedeelde stadjers.

Tijdens de Coronacrisis staan de luiken op woensdag- en vrijdagmiddag weer open. Stadjers kunnen nu van buiten naar binnen levensmiddelen inleveren voor de voedselbank. Vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Groningen nemen die goederen in ontvangst en zorgen ervoor dat ze op de juiste plek terechtkomen.

De eerste donor was een dame van bijna 82 uit onze wijkgemeente. Steunend op haar rollator liep ze van de andere kant van de binnenstad naar de Martini. Ze viste drie kilo perssinaasappels uit haar rollatortas en legde ze voor me neer. “Gezond!”, zei ze.

Als 80-plusser hoort ze bij de zogenaamde risicogroepen. Op haar leeftijd kan het coronavirus zomaar tot de dood leiden. Dat deert haar niet. Ze heeft de afgelopen jaren de dood meerdere keren in de ogen gekeken. Zeker, een vijand, maar ze weet Wie die vijand overwonnen heeft: Haar Heer, over wie ze vrijmoedig spreekt.

Ze draait driest haar rollator weer om richting huis en verdwijnt in de stille lege stad. “Denken we nog aan anderen in deze tijd van Corona?,” vroeg dagblad Trouw vorige week donderdag aan twee filosofen (van wie een besmet met het virus). Zij gaven weloverwogen en realistische antwoorden. Daar was niks mis mee.

Toch blijft het meest indrukwekkende antwoord iemand die daadwerkelijk laat zien dat ze aan anderen denkt. “Je bent niet wat je denkt, of wat je denkt te doen: je bent wat je doet,” las ik laatst. Je hebt niet zoveel aan iemand die van plan is iets voor je te doen. Je hebt wat aan een 81- jarige dame die je onverschrokken een net gevuld met sinaasappels geeft, (of in tijden van corona voor je neerlegt).

Gezondmakend.

Ds. Pieter Versloot