Verrassend goed nieuws

´Een vriendelijke blik maakt mensen blij, en een goed bericht geeft mensen kracht.´ (Spreuken 15:30). Missionair werker Gert van den Bos sprak zaterdagavond 22 april over deze bijbeltekst tijdens de weekpreek in het radioprogramma EO Live.

http://www.eo.nl/radio5/programmas/eo-live/fragment/artikel/goed-nieuws-de-weekpreek-van-gert-van-den-bos/

Hier volgt de tekst van de weekpreek:

De NOS heeft zich voorgenomen om in 2017 te laten zien dat er ook goed nieuws te melden is. Elke zaterdag verzamelen zij berichten met goed nieuws. Ook deze week weer een aardig rijtje:

Het gaat goed met de twee nieuwe panda’s in Rhenen.

De Paus heeft een apostolische zegen verleend aan Tijn, de zieke jongen die eind vorig jaar een ‘nagellakaktie’ ingang zette met een enorme opbrengst.

Het gebruik van plastic tasjes is enorm afgenomen sinds ervoor betaald moet worden in winkels.

De werkloosheid is gedaald, het consumentenvertrouwen gestegen en de pensioenfondsen staan er weer wat beter voor.

En een goednieuwsbericht over vluchtelingen die zich met enthousiasme voorbereiden op Koningsdag.

Best wel lekker zo’n rijtje goed nieuwsberichten. Wat doet dat goed zo tussen al die andere nare berichten deze week, belangrijk in deze tijd. En toch voelt het ook onwerkelijk of niet passend. Zet het bericht over de panda’s naast de aanslag in Parijs en je voelt het goede nieuws wegvallen in het niets. Het meeste nieuws is niet goed en hakt er harder in, dreunt langer na. Goed nieuws wordt overschaduwd door het voor ons gevoel échte & meestal slechte nieuws.

Hetzelfde is met Pasen aan de hand. Jezus leeft, heeft de dood verslagen. Super goed nieuws! Maar hoeveel zie je een week of 2000 jaar later daarvan nog terug? Je hoeft maar naar het nieuws of je eigen leven te kijken om te zien dat dat goede nieuws overschaduwd wordt door gebrokenheid, ellende en ook de dood zelf. Surreëel of een ongepaste Paasboodschap?

Als je goed & slecht nieuws op de weegschaal gaat leggen, dan kom je er niet uit. Goed nieuws is geen tegenhanger van slecht nieuws. Geen positieve overcompensatie om het glas uiteindelijk meer dan halfvol te laten zijn. Goed nieuws moet je brengen omdat het er gewoon is en omdat het kracht geeft. Goed nieuws laat je tot leven komen. En het laat zien dat God niet stil zit!
De EO doet dat al 50 jaar in allerlei vormen en maten. Gesprekken, producties en concerten, tijdschriften, films en series, over leven, ziekte en dood, vanuit de studio’s of dichtbij in het land. Soms heel scherp en gewaagd om het echt dichtbij ons te kunnen brengen. Ze zijn stuk voor stuk dragers, brengers van goed nieuws. Het goede nieuws van Jezus die leeft. Jezus die hoop en een hoop vrede geeft. Goed nieuws dat kracht geeft, je tot leven laat komen want het laat God zien!

Beste EO, beste u, jij en ik: laat je steeds weer verrassen door dát goede nieuws, en blijf dat verrassend dichtbij brengen!