"Tussen hemel en aarde", nieuw honk voor Geloven in Spangen

Het pand aan de Jan Luykenstraat, op de hoek van een pleintje met een speelplaats, wordt een sociaal kruispunt in de wijk. Voor kinder- en tieneractiviteiten, cursussen, of gewoon voor een praatje bij een bak koffie.

De bovenverdiepingen worden verhuurd aan jongeren die zich via Geloven in Spangen willen inzetten voor de wijk.

‘Geloven in Spangen’, de jonge multiculturele gemeente die is ontstaan vanuit het missionaire werk van de IZB en de Pelgrimvaderskerk (Delfshaven), had de afgelopen 11 jaar de beschikking over ‘’t Vinkje’ een pand een kilometer verderop. Elders in de wijk stond tot voor kort het ‘Spangenhuis’, een appartementencomplex waar (ex-)studenten tegen gereduceerd tarieven een kamer konden huren; als tegenprestatie werkten ze als vrijwilliger bij ‘Geloven in Spangen’. Toen het complex moest worden gesloopt, is Nico van Splunter onderhandelingen gestart met de woningbouwcorporatie Woonstad Rotterdam. De uitkomst is dat de huur van ’t Vinkje is opgezegd en de activiteiten zich verplaatsen naar ‘Tussen Hemel & Aarde’, een grotere locatie, met de mogelijkheid om op de bovenverdiepingen studenten en jongeren te huisvesten.

‘Wij ondersteunen dit soort bewonersinitiatieven van harte’, zegt Bianca Tol van Woonstad Rotterdam, ‘ook al zijn we door recente wetswijzigingen wel aan regels gebonden. Maar zolang het activiteiten betreft die direct de leefbaarheid van de wijk bevorderen, werken we graag mee.’

Eén van de nieuwe bewoners in de appartementen in het pand is Martijn de Jong. De oud-CHE-student woonde eerder in het Spangenhuis en is actief in de geloofsgemeenschap van Geloven in Spangen, waar hij regelmatig voorgaat. Hij werkt parttime als jongerenwerker in Alphen aan den Rijn, de rest van de werkweek is hij als vrijwilliger werkzaam in Spangen.
Er zijn al twee andere bewoners, voor de overige kamers kunnen kandidaten zich melden. ‘We leren daarbij van de ervaringen in het Spangenhuis’, vertelt hij. ‘Het gaat erom dat de nieuwe bewoners betrokken zijn op het missionaire werk in de wijk. Als je alleen maar uit bent op goedkope woonruimte, is dat onvoldoende motivatie.’

Afgelopen week vond overleg plaats met de woningbouwcorporatie en de aannemer. Het is de bedoeling dat het nieuwe pand zo spoedig mogelijk wordt opgeleverd. In september volgt de officiële opening.

‘Tussen Hemel & Aarde’ is het doordeweekse onderkomen van Geloven in Spangen. De zondagse vieringen blijven op de vertrouwde plek, ‘Het Kasteeltje’.

Bij de foto: overleg over de inrichting (v.l.n.r. Nico van Splunter, Carina Speksnijder (aannemer), Bianca van Tol (Woonstad) en Martijn de Jong)