Groningers kiezen hun favoriete bijbelverhaal: de ark van Noach

Een jaar lang konden de inwoners van de stad en de ommelanden hun favoriete bijbelverhaal kiezen. Zondag18 juni was de afsluiting.

In de brandende zon las de Groningse burgemeester Peter den Oudsten zondagmiddag 18 juni tijdens een drukbezocht festival fragmenten uit het bijbelverhaal over de ark van Noach. Er waren minstens 1500 bezoekers in het Noorderplantsoen, waar 25 samenwerkende kerken hun tenten hadden opgeslagen.

Een jaar lang hadden de inwoners uit stad en ommelanden hun favoriete bijbelverhaal kunnen kiezen. ‘Jozef en zijn broers’ gooiden hoge ogen, alsook ‘De verloren zoon’ en de evangelieteksten over het sterven en de opstanding van Jezus’, maar uiteindelijk werd Noach het meest gekozen.

Bestsellerauteur Frank Westerman vertelde in een van de tenten hoe hij samen met minister Plasterk het woord voerde bij de opening van een tentoonstelling in het Teylers Museum in Haarlem. Plasterk had het over ‘de Beagle’ (het schip van Darwin) en de ark van Noach. Westerman: ‘Ik ben er van overtuigd dat het verhaal van de ark van Noach, méér dan de geschiedenis van de Beagle, de tijden zal trotseren. Omdat het zo’n verbeeldingskracht heeft.’

De Zwolse band ‘Half a mile’ speelde in de muziekkoepel, en in een van de tenten konden kinderen met lego hun eigen ark bouwen. In een aanpalende tent werd het verhaal van Noach in allerlei talen voorgelezen. Jan Waanders (IZB, Het Pand), één van de gangmakers van het festival, zag het met genoegen aan. ‘Zoveel mensen, zulk weer, zo’n sfeer. Daar hoop je op.’

www.de10mooistebijbelverhalenvangroningen.nl