Een schatkist aan verhalen

Eline de Boo doet verslag van de IZB-Focusdag, 'Jezus in jouw wereld'

“Het was weer inspirerend. Eigenlijk waren de ontmoetingen te kort als je ziet hoeveel er loskomt. We kunnen zoveel van elkaar leren, de dag vloog voorbij.” Ds. Pieter Baas uit Houten glimlacht erbij, als hij terugkijkt op de Focusdag. Zijn gemeente heet alle gasten welkom in hun Sionkerk. Een groepje gemeenteleden uit Hilversum is het met hem eens: “Wat hadden we graag nog met elkaar doorgepraat over de voeding die we uit de verhalen op het podium ontvangen hebben. Ook de persoonlijke verhalen over het verbinden van geloof en werk in de interviews raakten me. Het was een fijne dag, ik neem veel mee naar huis om dieper over na te denken.” Dat het uitwisselen van verhalen belangrijk is, bevestigen velen: “We kennen elkaar niet, maar doordat we allemaal Focus doen of willen gaan doen, hebben we iets met elkaar en daarin voelen we ons verbonden.”

Elk verhaal past op zijn eigen, bijzondere manier in het thema van deze Focusdag, ‘Jezus in jouw wereld’. Ds. Arjan Markus, predikant in de Pelgrimvaderkerk in Rotterdam Delfshaven opende de Bijbel en vertaalde het verhaal van Cornelius (Hand.10) naar onze tijd. Jezus is Heer geworden in een door Caesar geregeerde wereld. Arjan stelde de vraag welke ‘caesars’ er in onze leefwereld zijn en wat het betekent in die situatie Jezus als Heer te dienen. Ds. Jan-Maarten Goedhart, teamleider van IZB-Focus gaf concrete handreikingen voor het volgen van Jezus in je dagelijks leven aan de hand van 7G’s: geestelijk groeien, goed werk doen, genade en liefde doorgeven, gewoonten doorbreken, gerechtigheid zoeken, goed nieuws vertellen en gebed.

In de workshops en kleine groepen naar aanleiding van de podiumverhalen gaat een schatkist aan bijzondere verhalen open. Een gemeentelid uit Ooltgensplaat vertelt hoe hij door Focus steeds meer openheid in de gemeente ervaart en hoe er binnen een jaar zeven gebedsgroepen zijn ontstaan. In Houten is de kerkenraad aan de slag gegaan met het kernbegrip verootmoediging en komt daarom elke week samen om met elkaar te bidden. Ook in Nijkerk wordt meer betrokkenheid op elkaar en op ‘buiten’ ervaren: “Er verandert echt iets,” vertelt een ouderling. Dat wil niet zeggen dat er in elke gemeente alleen maar enthousiasme is over Focus. Zo horen we een verhaal uit Hilversum waar een gemeentelid regelmatig blijk geeft van scepsis over het Focusmateriaal. Ze houdt het liever bij het oude. Op een avond deelt ze een verhaal van de werkvloer. Als bejaardenverzorgster stofte ze een oude bijbel af bij een cliënt en zei toen tegen haar dat ze de bijbel ook een keertje zou kunnen lezen omdat er zoveel kracht uit te putten is. Een medegemeentelid glimlachte en prikkelde haar door te zeggen dat ze, wellicht onbewust, op haar werk een typische Focus ‘in beweging’ oefening gedaan had.

Veel gemeenten openen letterlijk hun deuren naar aanleiding van Focus. Zo startte in Sliedrecht, waar een voorloper van het Focustraject plaatsvond, ‘Hart voor de wijk’. Van daaruit organiseerde de gemeente recent een appeltaartwedstrijd voor de buurt. Op een eenvoudige manier werden allerlei mensen bereikt en door de taartproeverij voelden die zich ook echt gezien. Andere kerken zoals de Marewijkgemeente in Leiden sloten aan bij Burendag en nodigden hun buren voor iets lekkers, een praatje en een rondleiding door de kerk.

Nieuwe belangstellende gemeenten zoals Nieuw-Vennep, St. Maartensdijk en Almelo genoten ook van de dag: “We nemen heel veel informatie en inspiratie mee naar huis. Het was een mooie dag en we hebben nog meer zin gekregen in de start van ons eigen Focustraject. Hoe dat zal gaan lopen? De verhalen van de eerste ervaringen van andere gemeenten zijn een bemoediging, maar onze gemeente zal door de context een eigen weg gaan. Jezus is daarover Heer, hebben we vandaag gehoord, dus we zien er in vertrouwen naar uit.”

Nieuwsgierig geworden naar praktische handvatten om Jezus te volgen waar jij bent? Vraag je trajectleiders om een aantal G7-flyers voor jezelf of voor je kring of mail naar focus@izb.nl.

Eline de Boo