Beginnen over het einde

De redactie van Lichtspoor (IZB) organiseert zaterdag 28 oktober een toerustingsochtend voor vrijwilligers in het ouderenpastoraat. Hoe voer je het gesprek over het naderende levenseinde? Er verschijnt ook een editie van Lichtspoor over dit thema.

Een van de ingewikkelde thema’s in het ouderenbezoekwerk is het gesprek over het naderende levenseinde. Hoe snijd je het onderwerp aan? Hoe onderken je barrières om erover te praten? Is er sprake van verdringing, angst voor de dood, voor het onbekende? Wat is er nodig om ‘los te laten’? Is er geloofs(on)zekerheid? Kan iemand in vrede heengaan, verzoend met God, met de naasten, met zichzelf?

TOERUSTINGSOCHTEND
De redactie van Lichtspoor organiseert zaterdag 28 oktober 2017 in de Nieuwe Kerk in Amersfoort een toerustingsochtend over deze vragen, onder de noemer ‘Beginnen over het einde’. Drs. Nico van der Voet, theoloog, docent, publicist, zal twee lezingen verzorgen. Wie het levenseinde in het pastoraat aan de orde wil stellen, zal eerst zelf zijn/haar eindigheid en kwetsbaarheid onder ogen moeten zien. De eerste lezing zal hierop ingaan, daarna komen bovenstaande vragen aan bod. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en is vrij toegankelijk. Er is een collecte voor de bestrijding van de onkosten. In verband met de organisatie is aanmelden noodzakelijk (info@izb.nl).

Amersfoort, Nieuwe Kerk, Leusderweg 110. Aanvang: 10.00 uur (inloop/koffie/thee: vanaf 9.30 uur). Sluiting: 12.30 uur.

Themanummer Lichtspoor 'Beginnen over het einde'

In september verschijnt een Lichtspoor-uitgave over 'Beginnen over het einde', als hulpmiddel bij het gesprek over dit thema in het ouderenbezoekwerk. Met onder andere een gesprek met ds. P. Vermaat, die het boek schreef 'Voorbereiding voor de laatste reis', een bijdrage van ds. H.G. de Graaff over 'stervensgenade', een bijdrage van NPV-directeur Esmé Wiegman en kort verhaal van Joke Verweerd.

Lichtspoor is geschikt materiaal voor het ouderenpastoraat of -bezoekwerk in uw gemeente. Het themanummer is eenmalig te bestellen, de tarieven zijn als volgt:

1 - 99 exemplaren € 0,29 per stuk
100-499 exemplaren € 0,26 per stuk
500 en meer exemplaren € 0,24 per stuk

Deze prijzen zijn exclusief portokosten. De verschijningsdatum van het Lichtspoor themanummer is 15 september 2017.

U kunt exemplaren van het themanummer bestellen door het bestelformulier in te vullen. Dit kan uiterlijk tot 1 september 2017

NB: heeft u al een abonnement op Lichtspoor? Dan is het mogelijk om extra exemplaren te bestellen door een e-mail te sturen naar info@izb.nl. Vermeld duidelijk de contactgegevens van uw bestaande abonnement