Alles in een ander perspectief

Weekpreek, zaterdag 24 juni - in het programma EO Live - door Ageeth Palland, missionair werker in Rotterdam-Kralingen West.

Maak je geen zorgen over kleding. Kijk eens naar de bloemen die groeien in het veld. Ze werken niet en ze maken geen kleren. Toch zijn ze prachtig. Ja, zelfs nog mooier dan koning Salomo in zijn mooiste kleren (Mattheüs 6: 28-29).

Maak je geen zorgen! Dat klinkt lekker makkelijk, of op z’n minst een beetje naïef, toch?

Genoeg in deze wereld om je zorgen over te maken. Oorlog, aanslagen, bosbranden, milieuproblemen, politieke discussie; het nieuws staat bol van grote vraagstukken. Genoeg om bang van te worden, om je zorgen over te maken.

Juist daarom vind ik het mooi dat God hier heel persoonlijk is. God zegt niet: ‘Ik ben nu druk met de grote problemen in de wereld, wacht jij maar even…’ In deze chaotische wereld ziet Hij jou en mij. Hij weet waar wij ons druk over maken. Op straat blijken de meeste mensen zich niet echt zorgen te maken over kleding. Maar er zijn genoeg dingen die niet in het nieuws komen, maar die ons wel sterk kunnen bezig houden, waar we over piekeren: ons werk, onze gezondheid, onze familie…

God laat in deze tekst zien dat Hij ons kent, Hij weet wat we nodig hebben. Een beetje aparte tekst, zei iemand op straat. Het is ook bijzonder dat God zich interesseert voor de details van ons dagelijks leven, zelfs ons eten en onze kleding hebben zijn aandacht.

Maar God relativeert onze zorgen door te laten zien dat Hij zorgt. ‘Kijk naar de bloemen’, zegt Hij.’ Ze bloeien maar één dag en toch zien ze er mooier uit dan de koning!’ Die bloemen zijn mooier dan koningin Maxima in haar prachtige jurk op een staatsbezoek, zou je kunnen zeggen.

Jij bent zoveel belangrijker dan een bloem. Als God zorgt voor die bloemen in het veld, zou Hij dan niet voor jou willen zorgen?

Zo worden onze zorgen in een ander perspectief gezet. Waar wij ons druk over maken, zet God niet weg als onbelangrijk. Maar, maak je er ook weer niet tè druk om. God vraagt ons onze prioriteiten te veranderen. Richt je aandacht allereerst op God en vertrouw op Hem. Die zorgen van jou, die zakken dan vanzelf een beetje. Laat God de Vader daar maar voor zorgen!